20. januar 2017
Uffe Lyngdal

Bør vi afskaffe læringsbegrebet?

Det er et polemisk og provokerende spørgsmål i en tid, hvor læring som begreb fylder meget mange steder. Ikke desto mindre så prøver jeg at fastholde antagelsen.

Prøv og se med.

 

Litteratur:

Latour, B. (1991). ”Technology is Society made Durable”, in Law (ed.).
A Sociology of Monsters ,Sociological Review Monograph 38, London: Routledge.

Elgaard Jensen, T. (2000): ”Lad os afskaffe læringsbegrebet”, Paper presented at 11th Conference of Activity Theory, Middelfart, November 2000.

 

 

 

1 Kommentar

  1. Mette Obelitz

    Kære Uffe,
    Super spændende indfald og refleksioner, du gør dig! Et input: I stedet for at udfordre læringsbegrebet, kunne du også reflektere over spørgsmålet: “Hvornår har vi lært noget”. Er det når vi handler på nye måder? Når vi tænker på nye måder? Når vi føler på nye måder? Når vi oplever på nye måder? Eller er det, når vi forstår, hvorfor vi handler, tænker, føler etc. på nye måder? Vi bør måske også tale om en barre for hvornår, der er sket en (menneskelig) læring. Eksemplet med Hotelejeren er en meget lav barre for læring. Der er tale om en betingning. Hotelejeren kunne i princippet også sætte en alarm i nøglen, som hylede infernalsk til nøglen var afleveret. Betyder det, at gæsten har “lært” at aflevere nøglen, eller er det bare en ønsket handling (ekstern intention) udløst af eksternt plantede objekter, uden nogen form for internalisering i gæsten? Vi må, når vi snakker om læring for mennesker, turde sætte en højere barre for, hvad menneskelig læring er. Eg. mennesker lærer/ har lært noget, når mennesker opnår bevidst indsigt, via en refleksiv proces, og dermed kan anvende dette udover den kontekst evnen er opstået i. Psykologisk læringsteori kan ikke dispenseres, men den kan heller ikke stå alene. Det giver efter min opfattelse ikke mening at tale om enten psykologi ELLER sociologi. Det er to sider af samme sag og begge vinkler har en berettigelse i forståelsen af læringsbegrebet. Med andre ord: Bliv ved med at publicere dine indfald, de stimulerer min refleksion, hvilket giver mig nye indsigter, jeg kan bruge i andre sammenhænge. Tak, for det 🙂

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *