aug 17, 2020

Hvorfor verden ikke eksisterer

Verden eksisterer ikke! Men med undtagelse af verden, så eksisterer alt andet – inklusiv enhjørninger på månen iført politiuniformer.

Verden eksisterer ikke! Men med undtagelse af verden, så eksisterer alt andet – inklusiv enhjørninger på månen iført politiuniformer. 

Jeg har fulgt den tyske filosof Marcus Gabriel ind i et majestætisk tankeeksperiment. Her findes både fakta, relationer, ting og også enhjørninger – men altså ingen altomsluttende verden. 

Det er et opgør med metafysik og konstruktivisme, som i Gabriels verden er ensidige kættere, der på hver sin måde er unilaterale enspændere. Metafyisk reducerer  virkeligheden til en verden uden tilskuere, mens konstruktivismen reducerer virkeligheden til en kakafoni af repræsentationer. 

Det er enormt spændende, men er det relevant??? Ja, det er i den grad relevant. Det er, som alt anden vellykket filosofi, en chance for at kunne stille spørgsmål til det, der gøres.

Hvis ikke man interessere sig for enhjørninger på månen, så kan Gabriels filosofi stille spørgsmål til f.eks. digitalisering, projektledelse, undervisning og en lang række andre fænomener, som har det med at gro fast i konstruktivistiske og metafysiske fundamenter.

Gabriels ontologi og realisme bidrager til mine tanker og spørgsmål omkring undervisning, teknologi og projektledelse – men man skal turde tænke med. Tør du?

Gabriel, Marcus: Why the World does not exist (Polity Press 2015)