Skoletube nyt design

Fra en kakafoni af farver til en overskuelig lethed.

01. fakta

Aftager

Webtjenesten LærIT ApS

Tools

Illustrator, Photoshop, Sketch 

Links

Opgave

UX, LMS design

Brugergruppe

Undervisere og studerende ved Ungdomsuddannelser, University Colleges, Universiteter og folkeskoler

02. Udfordringen

Hvordan går man fra et naivt design til en overskuelig lethed?

Efter 5 år med det samme design, så var det tid til at polere Skoletube portalen en smule.

Skoletube har omkring 500.000 aktive brugere, så på den måde er det ikke “bare lige” at ændre designet. Brugerne er en stor og meget differentieret målgruppe, som svinger fra børn på 6 år til voksne, som alle benytter Skoletube via den samme indgang.

Skoletubes tidligere layout har haft en tilgang, hvor vi gerne ville have et lidt “naivt” design, som skulle favne eleverne som målgruppe. Derfor havde vi bl.a. anvendt animerede skyer som baggrund.

03.
Løsning og design

Kompleksitet i alt sin enkelthed

I det nye design gik jeg efter et mere minimalistisk men dog karakteristisk og let genkendeligt design.

De mange online værktøjer, som giver brugeren en nem adgang, skulle fortsat bibeholdes på forsiden. Designet skulle træde lidt mere i baggrunden, men alligevel fremhæve Skoletube. Derfor valgte jeg 1 farve og valgte at fremhæve Skoletube logoet.

Endelige, så valgte jeg at fremhæve handlingsknapperne, som aktiveres efter brugeren har logget sig ind. Her var det særligt vigtigt, at handlingerne ikke druknede i farvestrålende programmer eller brugerens egne medier, som også ofte fylder i visuelle landskab.

Hvor det tidligere design havde primært eleverne for øje, så har jeg i den nye tilgang valgt ikke at vægte det naive, men valgt at simplificerer og forenkle. Det gør designet imødekommende for både elever og lærer uden, at den mindre erfarne bruger mister overblik.

Som modstykke til de farverige programmer på forsiden og ens egne medier, som også ofte kunne ende i en kakafoni af opmærksomhedselementer, så valgte jeg at give handlingsknapperne et ekstra boost i forhold til farver og størrelse, så de ikke druknede i brugerens content.

Samtidig rummer brugerens egen indholdsside, kaldet “mine medier”, en massiv navigerings- og sorteringsmekanisme, som jeg virkelig fik minimeret til enkelte handlingsknapper og et søgefelt.

Re-designet af Skoletube handlede i høj grad om at reducerer kompleksiteten for brugeren og så komme væk fra det lidt ensidige fokus på eleven. Det var bestemt en anden proces end for eksempel designet af Studieblogs platformen.

05.
Resultatet

Et design der danner præcendens

Jeg har været med til at forme skoletube de sidste 9 år. Det giver en god fornemmelse af brugergruppen på Skoletube. Med det nye design har vi opnået at simplificere et ellers meget komplekst site med rigtig meget indhold i form af de mange programmer. Samtidig er navigationen og fremsøgningen af ens egne medier blevet mere intuitivt og lettere. De tidligere så mange handlingsknapper er reduceret uden at gå på kompromis med funktionaliteten.

Re-designet af Skoletube har dannet præcedens for, hvordan vi også har re-designet Børnetube og Studietube platformene. Disse platforme henvender sig dog til andre segmenter (børnehave og videregående uddannelser), så her er der taget andre farvevalg, men det grundlæggende UX-design er bibehold.